X
تبلیغات
رایتل

فایل فردا

مرجع دانلود فایل های دانشجویی

تقطیر

فصل اول فرآیند تقطیر 1 11 مقدمه 2 111 نقطه جوش 2 211 فشار بخار 3 311 مخلوط دو جزئی 3 411 مخلوط چند جزئی 3 21 فرآیند تقطیر 3 31 فراریت نسبی 4 41 مخلوط آزئوتروپ 5 51 انواع تقطیر 5 151 تقطیر جزئی یا تقطیر ساده 5 251
دسته بندی نفت و گاز
بازدید ها 9
فرمت فایل doc
حجم فایل 5091 کیلو بایت
تعداد صفحات فایل 115
تقطیر

فروشنده فایل

کد کاربری 3230
کاربر

2-1- فرآیند تقطیر

3

3-1- فراریت نسبی

4

4-1- مخلوط آزئوتروپ

5

5-1- انواع تقطیر

5

1-5-1- تقطیر جزئی یا تقطیر ساده

5

2-5-1- تقطیر ناپیوسته

7

3-5-1- تقطیر استخراجی

8

4-5-1- تقطیر در خلاء

8

5-5-1- تقطیر مخلوطهای آزئوتروپ

9

فصل دوم: فرایند جذب (Absorption)

11

1-2- مقدمه

12

1-1-2- محلولهای ایده آل

14

2-2- روند کلی طراحی سیستم جذب

16

1-2-2- انتخاب حلال

17

2-2-2- انتخاب داده‌های حلالیت

18

3-2-2- محاسبه نسبت مایع به گاز

20

4-2-2- انتخاب دستگاه

22

5-2-2- قطر برج وافت فشار

22

6-2-2- محاسبه ارتفاع برج

23

7-2-2- انتخاب و اعمال شرایط حاکم بر stripper

24

8-2-2- طراحی سیستمهای جذب – دفع

25

3-2- اثرات حرارتی در فرآیند جذب گاز

27

4-2- تاثیر پارامترهای عملیاتی روی فرآیند جذب

28

1-4-2- ملاحظات انتخاب دستگاه

30

فصل سوم: انواع برج از دیدگاه ساختمانی و اجرای عملیات تقطیر

32

1-3- برجهای سینی‌دار

33

1-1-3- مشخصات کلی و نحوه عمل برجهای سینی‌دار

33

2-1-3- اجزاء داخلی

34

3-1-3- سینی‌ها و انواع آن

34

1-3-1-3- سینی کلاهکی (Bubble Cup)

34

2-3-1-3- سینی غربالی (Sieve)

35

3-3-1-3- سینی‌های دریچه‌ای(Valve tray)

36

4-3-1-3- سینی‌های دودکشی (Chimney tray)

36

5-3-1-3- سینی‌های باران‌زا (Shower tray)

37

6-3-1-3- ناودان

37

7-3-1-3- بند ‌های خارجی و داخلی

39

8-3-1-3- سینی با یک یا چندگذر

39

4-1-3- پارامترهای‌طراحی

40

1-4-1-3- قطر برج

40

2-4-1-3- فاصله سینی‌ها

40

3-4-1-3- انتخاب نوع سینی‌ها

41

4-4-1-3- بازده سینی

42

5-4-1-3- بازده برج

42

6-4-1-3- بازده مورفری

42

5-1-3- عیوب و مشکلات

42

1-5-1-3- طغیان

42

2-5-1-3- ریزش

43

3-5-1-3- پدیده ماندگی

43

4-5-1-3- رسوب سینی‌ها

44

2-3- برجهای آکنده

45

1-2-3- مشخصات کلی

45

2-2-3- Structured packing

46

3-2-3- Random packing

47

4-2-3- اجزاء داخلی

48

1-4-2-3- انواع packing

48

2-4-2-3- صفحات نگهدارنده

49

3-4-2-3- توزیع‌کننده‌ها

49

4-4-2-3- Packing restrainer

50

5-4-2-3- Mist eliminator

51

5-2-3- عیوب و مشکلات

51

1-5-2-3- Channeling

51

3-3- دستگاه‌های در ارتباط با برج در یک واحد

53

1-3-3- مقدمه

53

2-3-3- ریبویلر

53

3-3-3- کندانسور

55

4-3-3- رفلاکس درام

56

5-3-3- شیرهای صنعتی

58

6-3-3- ترمومتر(دماسنج)

60

7-3-3- فشارسنج

61

8-3-3- اجکتور (Ejector)

62

9-3-3- فیلتر

63

10-3-3- سیستمهای نمونه‌گیری

64

4-3- عملیات در برج

65

1-4-3- مقدمه (مفهوم کنترل فرایند)

65

2-4-3- چک و ثبت متغیرهای عملیاتی در فرایند تقطیر

67

3-4-3- متغیرها و موارد مهم ریبویلر

69

4-4-3- متغیرها و موارد مهم کندانسور و رفلاکس درام

70

5-4-3- در سرویس آوردن سیستم تقطیر

71

6-4-3- Level گیری برج

72

7-4-3- پیش گرمایش ریبویلر

73

8-4-3- برقراری سیال خنک‌کننده کندانسور

74

9-4-3- آماده‌سازی مخزن رفلاکس و تنظیم لول‌سنج آن

74

10-4-3- رساندن به فشار و دمای مطلوب و تنظیم نهایی کنترلرهای برج

75

فصل چهارم: Case Study

77

1-4- Weeping violation

78

2-4- Flooding violation

79

3-4- Condensing violation

80

4-4- Vessel pressure violation

81

5-4- Safety

82

6-4- Environmental protection

83

7-4- Equipment protection

84

8-4-Smooth operation and production rates

84

9-4- Product quality

85

10-4-Exploding conditions

86

ضمیمه الف

88

تعادلات مایع- بخار

88

نمودار حالت بر حسب فشار، درجه حرارت، و غلظت برای مخلوطهای دو جزئی

88

نمودار تعادل در فشار ثابت

90

فراریت نسبی

93

اثر فشار بر نمودار تعادل بخار- مایع در فشار ثابت

94

تعادل بخار- مایع در درجه حرارت ثابت

95

محلولهای ایده آل- قانون رائولت

97

انحرافات مثبت از حالت ایده آل

99

مخلوط آزئوتروپ

100

نقطه جوش حداقل در مخلوطهای آزئوتروپ

100

انحلال جزئی

102

مایعات نامحلول درهم؛ تقطیر بکمک بخار آب

104

انحراف منفی از حالت ایده‌آل

107

نقطه جوش ماکزیمم در مخلوطهای آزئوتروپ

108

نمودارهای آنتالپی – غلظت

109

عمل یک مرحله ای- تبخیر ناگهانی

مراجع

111

114

فصل اول: فرآیند تقطیر

1-1- مقدمه

بسیاری از واحدهای صنعتی شیمیایی با مسئله تغییر غلظت در محلولها ومخلوطها سر و کار دارند که این تغییرات الزاماً توسط واکنشهای شیمیایی صورت نمی پذیرند. این عملیات بیشتر به جداسازی مخلوطها به سازنده‌های آنها مربوط می شوند. در مورد مخلو طها این اعمال ممکن است بطرق کاملاً مکانیکی مثل فیلتراسیون یک مخلوط معلق و جدا کردن جزء جامد از مایع و یا جدا سازی اجزاء مختلف یک مخلوط صورت گیرد که این عملیات باعث بوجود آمدن تغییراتی در ترکیب مخلوطها می شود که به آنها عملیات انتقال جرم می گویند. با مشاهده برج های تقطیر متعدد در یک پالایشگاه نفت که در هر کدام عملیات انتقال جرم صورت می گیرد می توان به اهمیت این عملیات پی برد. غالباً قسمت اعظم هزینه های مربوط به یک فرآیند صرف انجام جداسازی می گردد که با توجه به خصوصیات فیزیکی مواد مورد نظر می توان یک روش را از میان روشهای گوناگون برگزید.

البته معیار اصلی انتخاب یک روش میزان هزینه آن است و روش که هزینه کمتری داشته باشد مورد استفاده قرار می گیرد.

برای آشنایی با فرآیند تقطیر نیاز به درک مفاهیمی داریم که در زیر به آنها اشاره می شود:

1-1-1- نقطه جوش

نقطه جوش یک مایع عبارت است از درجه حرارتی که درآن فشار بخار مایع با فشار محیط برابر شود. چنانچه فشار محیط 760 میلیمتر جیوه باشد، یک مایع وقتی می جوشد که فشار بخار آن برابر با این مقدار باشد. برای مثال در فشار 526 میلیمتر جیوه آب در °C90 می جوشد و اگر محیط را به 2/9 میلیمتر جیوه برسانیم، نقطه جوش آب °C10 خواهد بود.

2-1-1- فشار بخار

اگر مایعی را در ظرف سربسته ای حرارت دهیم، مولکولهای بخار نمی توانند از نزدیکی سطح مایع دور شوند و تعدادی از مولکولهای بخار به فاز مایع بر می گردند. سرانجام حالتی پیش می آید که در آن سرعت فرار مولکولها از مایع به بخار و سرعت برگشت مولکول ها از فاز بخار به مایع برابر می شود. به فشار بخار در این حالت فشار بخار محلول گویند.

3-1-1- مخلوط دو جزئی

مخلوطی که اجزای تشکیل دهنده آن دو جزء باشد را مخلوط دوجزئی گویند. مانند مخلوط آب و الکل.

4-1-1- مخلوط چند جزئی

مخلوطی که اجزای تشکیل دهنده آن بیش از دو جزء باشند را مخلوط چند جزئی گویند. مانند نفت خام که مخلوطی از چند جزء است.

2-1- فرآیند تقطیر

یکی از مهمترین و متداولترین روشهای جدا سازی اجزاء یک مخلوط تقطیر می باشد. اساس جداسازی ترکیبات در تقطیر اختلاف نقطه جوش آنهاست. به عنوان مثال آب دارای نقطه جوش °C100 و الکل دارای نقطه جوش °C78 می باشد. اگر محلول آب و الکل حرارت داده شود به دلیل پایین تر بودن نقطه جوش الکل مقدار الکل موجود در فاز بخار بیشتر از مقدارآن در فاز مایع می شود و با سرد کردن فاز بخار می توان الکل نسبتاً خالص بدست آورد. به این ترتیب مشاهده می شود که گرما به عنوان عامل جداکننده، دو جزء آب و الکل را تقریباً بطور کامل از یکدیگر جدا می کند. ولی در بسیاری از موارد ترکیبات به دو جزء محدود نمی شود مانند نفت خام که از ترکیب چند جزء تشکیل شده است بنابراین از هر قسمت از برج با توجه به نقطه جوش یک جزء می توان آنرا بدست آورد. در مواردی که امکان استفاده از عمل تقطیر وجود دارد محصولات به صورت خالص بوده و نیاز به تفکیک مجدد ندارد و بدین جهت می توان ادعا کرد که تقطیر متداولترین و مهمترین فرآیند جداسازی می باشد.

3-1- فراریت نسبی

فراریت نسبی پارامتر مهمی در فرآیند تقطیر است. زیاد بودن فراریت نسبی یک ماده به مفهوم سبک بودن و تمایل آن برای تبدیل به بخار وکم بودن آن برای ماده دیگر به مفهوم سنگین بودن و تمایل آن برای تبدیل به مایع است. فراریت نسبی در طول یک فرآیند تغییر می کند ولی می توان آنرا تقریباً ثابت در نظر گرفت.

فراریت نسبی را با a نشان می دهند و بر حسب تعریف برابر است با غلظت جزءA به جزء B در یک جزء به غلظت جزءA به جزء B در فاز دیگر.

مقدار a که غلظت x است معیاری برای قابلیت تفکیک ماده A از Bبه کمک تقطیر است.

چنانچه دو ماده نقطه جوش یکسان داشته باشند فراریت نسبی آنها 1 می باشد. هر چه این پارامتر از یک بزرگتر باشد تفکیک به کمک تقطیر ساده‌تری انجام می شود.

برچسب‌ها: تقطیر
تاریخ ارسال: جمعه 5 آبان 1396 ساعت 21:33 | نویسنده: احمدرضا ملاحسینی | چاپ مطلب
نظرات (0)
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.